Депутатите приеха окончателно закона за правната помощ. С него се цели постигането

...
Депутатите приеха окончателно закона за правната помощ. С него се цели постигането
Коментари Харесай

Разширяват кръга на лицата с гарантиран достъп до правна помощ

Депутатите одобриха окончателно закона за правната помощ. С него се цели постигането на по-висока успеваемост на процедурите за даване на правната помощ и осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия за възстановяване на достъпа на жителите до правораздаване.

Предвижда се даването на правна помощ в извънсъдебни производства и в процедури за извънсъдебно решение на разногласия, разширява се кръга от лицата със характерен профил, имащи достъп до системата за правна помощ и се освобождават жителите от заплащане на правосъдни такси и разходи по цивилен, административни и наказателни производства, когато им е предоставена правна помощ.

С приемането на законодателните промени жителите ще могат да употребяват правна помощ пред извънсъдебни органи и в извънсъдебни процедури. Предвижда се опцията за прилагане на правната помощ в административнонаказателни производства, в производства по издаване и оборване на самостоятелен административен акт по административен ред, в производства пред арбитраж и в процедура по медиация. С предлагането се цели намаляване на правосъдните производства и даването на спомагателен инструмент за отбрана правата на жителите.

С плана на закон се уголемява кръгът от лицата с обезпечен достъп до правна помощ, като към правоимащите се добавят лица с физически и ментални увреждания, лица, чието забраняване се желае, или лица, сложени под забраняване. Достъпът до правна помощ се дава и на хора, търсещи или получили интернационална протекция, както и на лица ползващи се от краткотрайна протекция. В осъществяване на наредбите на Хагската спогодба към предметния обсег на закона се включват и лицата, които имат право на прехрана, без да се взема поради възрастта на молителя все още на подаване на молбата.

С цел облекчаване на изискванията за достъп до правосъдие се планува опцията да бъдат освобождавани страните по избрани категории каузи, както от задължението за внасяне на такси, по този начин и от задължението за внасяне на правосъдни разходи, когато им е предоставена правна помощ.

Законопроектът уточни органите, предоставящи правна помощ, урежда основанията за отнемане и преустановяване на предоставена правна помощ, както и създава правила за противопоставяне на злоупотребата с това право от страна на недобросъвестни лица. С препоръчаните промени се усъвършенстват наредбите на закона по отношение на реда, основанията и органите, които могат да изискат замяната и освобождението на назначен юрист и се привеждат настоящите разпореждания в сходство със Закона за администрацията, Закона за убежището и бежанците и други нормативни актове.

Предлага се увеличаване на размера на възнаграждението на членовете на Националното бюро за правна помощ и повишение на размера на възнаграждението, което се изплаща на адвокатските препоръки за осъществената от тях активност по администриране на правната помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР